Регистрация на ново закупен уред със стандартна гаранция.

 

Молим да ни извините за затруднението и предварително Ви благодарим за отделеното време.

 

Защо е необходима тази регистрация? Тази регистрация е необходима за провеждане на качествено и пълно гаранционно обслужване. Посредством данните, които ние придобиваме от тази регистрация, ние определяме необходимостта от покриваемост на сервизната услуга, необходимост от сервизни специалисти и оборудване и наличността от резервни части на територията на Р. България. Освен това при загуба или унищожаване на оригиналната гаранционна карта, данните от тази система, ще Ви осигурят право на ползване на безплатен гаранционен сервиз.

 

Кои данни са важни? Ние акцентираме върху данните за уреда. Вашите персонални данни не са необходими за нуждите на следпродажбеното обслужване и поради тази причина ние не ги изискваме. Желателно е да въведете реален e-mail адрес, защото на него ще получите потвърждение на регистрацията. Ако все пак не желаете можете да направите справка за Вашата регистрация на телефон: 088 22 66 900. Регистрационните форми не попадат под регулацията на директива GDPR за защита на личните данни.

 

Какво да направим преди да пристъпим към регистрацията? За извършване на регистрацията трябва да сте се запознали с данните на уреда. Всеки наш уред притежава фирмен стикер, на който са записани основните параметри и данни на уреда.

 

Ако сте записали тези данни и сте запознати с инструкцията за попълване можете да пристъпите към регистрация.

 

0:2> ?@54AB02;O20 AB8:5@0